Värt att veta om Paintball

Den första paintballutrustningen skapades av Nelson Paint Company på 1950-talet, för skogsindustrin, den användes då för att markera träd från distans, och användes även av boskapsfösare för att markera kor. 1976 satt de två vännerna Bob Gurnsey och Charles Gaines och pratade om en resa till Afrika som Gaines nyligen gjort, där hade han bland annat jagat buffel vilket han hade tyckt var ytterst spännande. För att återskapa den adrenalinkicken han fick av buffeljakten började de komma på idéer till en lek där man skulle förfölja och jaga varandra, delvis inspirerat av Richard Connells bok The Most Dangerous Game. Kommande månad hade de långa diskussioner om vilka kvalitéer och egenskaper man behövde för att vara en bra jägare och överlevare. Men det stora problemet de hade var hur man skulle kunna förverkliga och testa leken för att vara så verklighetstroget som möjligt och utan att någon blev allvarligt skadad. Det var inte förrän ett halvår senare, när deras vän George Butler visade dem en bild på ett paintballgevär i en katalog, som de kom fram till vad de skulle använda för redskap för att jaga varandra.


 

Den 27 juni 1981 genomfördes den första paintballmatchen

istolerna man använde var Nelspot 007 tillverkade av Nelson Paint Company, den pistol som vännerna hade sett i katalogen. Totalt var de tolv personer som tävlade mot varandra däribland journalister från tidningarna Sports Illustrated och Sports Afield, och de spelade Capture the flag i en skog. Spelet kallades då för Survival. En artikel publicerades senare i tidningen Sports Illustrated. När intresset för spelet senare började växa så startade Bob Gurnsey bolaget National Survival Game, och skrev ett kontrakt med Nelson Paint Company som gjorde dem till ensam distributör av deras paintballutrustning. Paintball är idag en av världens snabbast växande sporter med runt om i världen. Paintball den dessutom den tredje största ”extremsporten”, det är bara skateboard och inline som är större. Med andra ord, paintball är större än både BMX och Snowboard!

Utrustning

Markör kallas vapnet man använder för att avfyra bollarna med, de finns i många olika former.

Skyddsmasken är den viktigaste utrustningen ur säkerhetssynpunkt, alla som befinner sig inom spelområdet måste använda sig av en skyddsmask, oavsett om de spelar eller inte. En godkänd mask ska förutom ögonen även täcka hela ansiktet och öronen, många masker har också ett skydd som täcker halsen. Alla godkända masker ska vara testade för att hålla ASTM:s standardvärden. Det innebär bland annat att linserna på masken ska hålla för en direktträff av en paintball som färdas i 91m/s. Glaset är tillverkat av polykarbonat eller Lexan som det oftast kallas.

Färgkulorna / The Paintballs är gjorda av ett skal av gelatin och är fyllda med en blandning av bland annat polyetylenglykol och vegetabiliska oljor, vattenlöslig färg och andra biologiskt nedbrytbara produkter, och är därför både miljövänliga och ätbara, även om de inte har någon vidare god smak. Gelatinskalet som används i de flesta bollar tål dock inte temperaturer under ca +12°c och blir hårt och får sprickor om de förvaras i lägre temperaturer en längre tid. På senare tid har det dock börjat tillverkas paintballs som är köldtåliga. För inomhusbruk finns speciella bollar, kallade reball, gjorda i gummi som går att använda flera gånger och sedan får man "sopa upp dem med specialgjorda krattor" och tvätta eller sila bollen efteråt. Tack vare reball så kan man nu också träna mycket oftare och intensivare till exempel dagar när man bara tränar break-övningar, det vill säga att lära sig skjuta snabbt och precist när man ska starta.

Åldersgräns & ansvar

Paintballskytte bedrivs med kolsyre-, luft-, eller fjädervapen. I förhållande till andra jämförliga skjutvapen har paintballvapen oftast en begränsad effekt. Av 1 kap. 2 § tredje stycket vapenförordningen (1996:70) framgår när ett sådant vapen anses ha en begränsad effekt. Tillstånd, vapenlicens, för innehav av paintballvapen krävs alltid för den som inte fyllt 18 år. För den som inte fyllt 18 år krävs tillstånd för skytte med paintballvapen utomhus inom planlagt område, enligt 3 kap. 6 § ordningslagen (1993:1617). Ett sådant tillstånd utfärdas av polismyndigheten. Även utanför planlagt område krävs ett sådant tillstånd för den som inte fyllt 18 år, om inte skyttet sker under uppsikt av någon som fyllt 20 år. För skytte med paintballvapen utanför planlagt område krävs dessutom att markägaren har gett sitt samtycke. Den som skjuter med paintballvapen ansvarar för att inte skada person eller egendom.

 

Länkar som vi rekommenderar:

Hitta hit!

Via länkarna nedan så hittar du kartor till våra olika anläggningar.

Aktivitetsparken

Vattenparken

Arnalids SPA

 

Go to top