Är du rastlös och behöver leka av dig? Känna adrenalinet och mjölksyran som pumpar i kroppen? Att spela Paintball är då helt rätt aktivitet!

Paintball spelat föddes i USA på 1980-talet och strax därefter flyttade det till Sverige. Grundtanken är att två lag möts på en spelplan och ska skjuta ut varandra. Blir man träffad av en kula så går man av planen tills dess att det bara finns ett lag kvar. Man kan även vinna genom att hämta motståndarens flagga till sin egen bas. Att spela Paintball är att utföra en sport som går ut på att deltagande spelare uppdelade i två olika lag ska eliminera spelarna i motståndarlaget genom att träffa dem med paintballkulor, gelatinkulor fyllda med färg, med hjälp av en markör som drivs av komprimerad luft eller koldioxid. Paintball är en av de snabbast växande sporterna, framför allt i USA där man räknar med att det finns över 10 miljoner människor som utövar sporten i någon form.

Paintball spelets utrustning

  • Markör kallas vapnet man använder för att avfyra bollarna med, de finns i många olika former.
  • Paintballmask, dety vill säga en skyddsmask för ansiktet. Skyddsmasken är den viktigaste utrustningen ur säkerhetssynpunkt, alla som befinner sig inom spelområdet måste använda sig av en skyddsmask, oavsett om de spelar eller inte. En godkänd mask ska förutom ögonen även täcka hela ansiktet och öronen, många masker har också ett skydd som täcker halsen. Alla godkända masker ska vara testade för att hålla ASTM:s standardvärden. Det innebär bland annat att linserna på masken ska hålla för en direktträff av en paintball som färdas i 91m/s. Glaset är tillverkat av polykarbonat eller Lexan som det oftast kallas.
  • Färgkulor / Paintballs är gjorda av ett skal av gelatin och är fyllda med en blandning av bland annat polyetylenglykol och vegetabiliska oljor, vattenlöslig färg och andra biologiskt nedbrytbara produkter, och är därför både miljövänliga och ätbara, även om de inte har någon vidare god smak. Gelatinskalet som används i de flesta bollar tål dock inte temperaturer under ca +12°c och blir hårt och får sprickor om de förvaras i lägre temperaturer en längre tid. På senare tid har det dock börjat tillverkas paintballs som är köldtåliga. För inomhusbruk finns speciella bollar, kallade reball, gjorda i gummi som går att använda flera gånger och sedan får man "sopa upp dem med specialgjorda krattor" och tvätta eller sila bollen efteråt. Tack vare reball så kan man nu också träna mycket oftare och intensivare till exempel dagar när man bara tränar break-övningar, det vill säga att lära sig skjuta snabbt och precist när man ska starta.

Paintball spelets regler

Det finns många olika regler och spelformer inom paintball. Man kan spela paintball både utomhus och inomhus i många olika former, skogsspel är vanligast bland amatörer medan tävlingsspelare oftast kör speedball. Paintball som spelas inomhus kan även innehålla färglösa gummikulor. Här nedan listas de vanligaste spelformerna:

  • Capture the flag (flaggspel) är en spelform där lagen har varsin flagga i sin bas, sedan gäller det att springa över till motståndarnas bas, ta deras flagga och sedan springa tillbaka med den till sin egen bas utan att bli skjuten.
  • Eliminering går ut på att lagen helt enkelt ska skjuta ut motståndarlaget innan det egna laget blir utskjutet, det lag som har spelare kvar när alla motståndare är utskjutna vinner.
  • Respawn innebär att man kan fortsätta även om man blivit skjuten, men att man gör det från en startpunkt, oftast i sin bas. Det finns även varianter med att man måste vänta där en viss tid, att flera spelare måste vara vid startpunkten eller att man kan bli hämtad därifrån av lagkamrater.

Åldersgräns för att spela Paintball

När man spelar paintball så bedrivs paintballskytte med kolsyre-, luft-, eller fjädervapen. I förhållande till andra jämförliga skjutvapen har paintballvapen oftast en begränsad effekt. Av 1 kap. 2 § tredje stycket vapenförordningen (1996:70) framgår när ett sådant vapen anses ha en begränsad effekt. Tillstånd, vapenlicens, för innehav av paintballvapen krävs alltid för den som inte fyllt 18 år. För den som inte fyllt 18 år krävs tillstånd för skytte med paintballvapen utomhus inom planlagt område, enligt 3 kap. 6 § ordningslagen (1993:1617). Ett sådant tillstånd utfärdas av polismyndigheten. Även utanför planlagt område krävs ett sådant tillstånd för den som inte fyllt 18 år, om inte skyttet sker under uppsikt av någon som fyllt 20 år. För skytte med paintballvapen utanför planlagt område krävs dessutom att markägaren har gett sitt samtycke.

Den som skjuter med paintballvapen ansvarar alltid för att inte skada person eller egendom.

Hitta hit!

Via länkarna nedan så hittar du kartor till våra olika anläggningar.

Aktivitetsparken

Vattenparken

Arnalids SPA

 

Go to top